The Future is not what it used to be/Part 1


Een audiovisuele expo

Dans/Circusgezelschap Panama Pictures laat zich inspireren door het mysterie van de tijd. De aftrap vormt The Future is not what it used to be/ Part One, een audiovisuele installatie die de thematiek vertaalt naar video en soundtrack en je onderdompelt in een nieuw universum. 

Alles is voortdurend in beweging. Niets blijft ooit hetzelfde, ook al is niet iedere verandering waarneembaar. We kunnen de klok niet stilzetten. De uren ontglippen ons vaak maar lijken op andere momenten weer elastisch. We zijn bang de tijd te verliezen.

Maar gaat tijd wel voorbij? Bestaan de uren buiten onszelf?

Choreograaf Pia Meuthen en haar performers tonen het verlangen van de mens om samenhang te creëren in een gefragmenteerde wereld, om het verleden niet te verliezen, om grip te krijgen op de toekomst en op te gaan in het moment. Zwevende rotsen en gekantelde trappen vormen een surrealistisch en poëtisch universum. Op afgebrokkelde fragmenten, gestold in de tijd, balanceren de performers hoog in de lucht. Boven de gapende afgrond ontrafelen ze de samenhang tussen tijd en zwaartekracht. Voorbij alle zekerheden omarmen ze het risico en spelen ze met onze waarneming van de tijd. 

Bezoekers wandelen bij Part One één voor één door de ruimte en komen tegenover vijf levensgrote projecties te staan. De indringende films, gemaakt door Jessica van Rüschen en Boris van Hoof, brengen je dichtbij de performers en hun wereld. De uitdijende tijd wordt tastbaar in beweging. Een pulserende beweging lijkt te worden doorgegeven van scherm naar scherm. De tijd is niet te stoppen en de beweging evenmin. 

De soundtrack, een sterke partner van de beelden, bestaat uit een mix van tekstflarden en een nieuwe spannende compositie van huiscomponisten Strijbos & van Rijswijk in samenwerking met muzikant Davide Bellotta. De audio is zo opgesteld en bestuurd dat het een ruimtelijke ervaring voor de bezoeker geeft. De plek waar je staat, bepaalt wat je hoort.

choreografie: Pia Meuthen

dans/acrobatiek: Francesco Barba, Davide Bellotta, Tarek Rammo, Raphäel Billet, Nicolai Maximilian

film: Jessica van Rüschen

camera: Boris van Hoof

muziek: Strijbos en Van Reijswijk i.s.m. Davide Bellotta

decor: Sammy van den Heuvel

kostuums: Sanne Reichert

licht: Bart Verzellenberg